Beskära hassel


org:/gardening tips/Snoeiadvies/Individuele_pagina/Hazelaar.jpgCorylus avellana

Forma i mars

Bästa tiden att trimma hassel till rätt form är i mars. Syftet med denna beskärning är att hålla busken kompakt och förhindra obegränsad tillväxt. För att göra detta, trimma bara topparna på utvalda grenar, jämnt fördelat över hela växten. Ta bort ca 15 cm från grenarna på en mindre hassel, och 30 till 50 cm från grenarna på en större hassel. Försök att behålla karaktären av en buske och förvandla den inte till en häck.

Föryngring genom beskärning mellan oktober och mars

Hassel kan föryngras genom beskärning från oktober till mars. Detta förhindrar busken att bli för träig och håller den i en hanterbar storlek. Sprid ut beskärningen för föryngring över tre år, varefter hasseln kommer att vara fullständigt förnyad.

Innan du påbörjar beskärning för föryngring, se över plantan ordentligt. Ta inte bara bort de yttre grenarna, utan välj grenar från hela busken. Skär tillbaka ungefär en tredjedel av grenarna till cirka 40 cm från marken. Där det är möjligt just ovanför ett utåtriktat skott.

I mars året därpå kan du ta bort hälften av de grenar som lämnades kvar vid förra tillfället, och under det tredje året kan du angripa alla de återstående grenarna.

Beskära i januari – december

Hassel, särskilt ormhassel, kan utveckla raka grenar som växer rakt upp från basen av plantan. Dessa grenar förringar det karaktäristiska förvridna utseendet hos växten och kan tas bort hela året runt.


Vi rekommenderar

Rekommenderas
Fiskars® Universalklippare

779,00 kr

Rekommenderas
Kinzo beskärningsset

379,00 kr