Beskära lavendel


org:/gardening tips/Snoeiadvies/Individuele_pagina/Lavendel.jpgLavandula angustifolia

Beskära i september
Den bästa tiden att beskära lavendel är på hösten. Den huvudsakliga beskärningen kan göras så snart växten blommat klart. Det är viktigt att du beskär lavendeln ganska hårt då det håller plantan kompakt. Höstens beskärning bör göras innan mitten av oktober, för sen utvecklas grenarna som kommer att bära nästa års blommor. Tidig beskärning minskar också risken för skador från tidig nattfrost. Se till att du alltid lämnar en del av bladen kvar på grenarna, även om du vill beskära ganska drastiskt, det är nödvändigt för nya grenar utvecklas inte så lätt på gammalt trä.

De bortklippta grenarna från din lavendel kan användas på flera olika sätt. Du kan till exempel göra små lavendelpåsar och placera i skåp och lådor för dina kläder, handdukar och lakan ska lukta trevligt och fräscht. Grenarna du klipper bort i september är idealiska för detta ändamål.

Om du har tillräckligt med utrymme för att låta din lavendelbuske växa sig större, kan du hoppa över den annars så viktiga årliga beskärningen, men det är fortfarande rekommendabelt att ta bort döda blommor, då detta kommer att uppmuntra till en mer riklig och långvarig blomning.

Med rätt skötsel kommer din lavendel att blomma hela sommaren, år efter år!

Beskära lavendel i mars
Det är också möjligt att beskära lavendel i mars om detta görs mycket tidigt, under första hälften av månaden. Eventuellt frostskadade grenar kan klippas bort och plantan kan ges en fin, kompakt form. Se till att du alltid lämnar en del av bladen kvar på grenarna, även om du vill beskära ganska drastiskt. Det är nödvändigt för att nya grenar ska kunna utvecklas. Klipp aldrig ända ner till gammal ved, då det förhindrar uppkomsten av nya grenar, och lavendel blommar på grenar som utvecklats efter vårens beskärning. Beskär inte om det väntas sen frost. Om du beskär på våren istället för på hösten kommer blomningen att försenas något.


Vi rekommenderar

Rekommenderas
Fiskars® Universalklippare

779,00 kr

Rekommenderas
Kinzo beskärningsset

379,00 kr