Beskära syren


org:/gardening tips/Snoeiadvies/Individuele_pagina/Sering.jpgSyringa vulgaris

Beskära syren på sommaren
På sommaren kan döda blommor på syrenen klippas ner till den första grenen. Detta är en fråga om smak och inte en nödvändighet för utvecklingen av växten, även om det håller busken kompakt och hindrar den från att så småningom bli kal nedtill. Efter en sommarbeskärning kommer syrenen att blomma nästa år igen.

Beskärning för föryngring i oktober
Om en syren har blivit för stor eller för gammal, kan den beskäras för föryngring. Den bästa tiden att göra detta är efter växtsäsongen, i oktober.

Beskärning för föryngring förnyar helt och hållet den gamla busken under en period av tre till fem år. Bestäm i förväg vilka grenar du vill ta bort i vilket år. Börja beskära i hjärtat av busken, inte på utsidan. Välj grenar jämnt fördelat över hela busken och klipp ner dessa till en längd på cirka 30-40 cm, helst till ett utåtriktat öga. Det första året kan du ta bort ungefär en tredjedel av grenarna.

Under det andra året kan du ta bort hälften av de grenar som lämnades kvar förra gången, från mitten av busken och utåt. Under det tredje året kan de resterande yttersta grenarna hanteras på samma sätt.

Beskära syren i april-september
Rotskott (vilda skott) kan utvecklas genom hela växtsäsongen. Dessa måste skäras ner direkt och så djupt som möjligt. Detta kan uppmuntra busken att producera nya rotskott, dessa måste också tas bort omedelbart. 


Vi rekommenderar

Rekommenderas
Fiskars® Universalklippare

779,00 kr

Rekommenderas
Kinzo beskärningsset

379,00 kr