Beskära tuja


org:/gardening tips/Snoeiadvies/Individuele_pagina/Thuja.jpgThuja

Beskära tuja i mars
I mars kan du ta bort alla döda eller frostskadade grenar. Klipp tillbaka dessa till levande ved men klipp inte för djupt. Barrväxten kommer då snabbt att återhämta sig.

Beskära tuja i september
Du behöver inte börja med mer omfattande beskärning av denna barrväxt förrän andra eller tredje året. Den bästa tiden att beskära är i september. Beskär aldrig på en varm, solig dag, då detta kan orsaka växten brännskador.

Putsa barrväxten
En barrväxt borde egentligen ”putsas” snarare än beskäras. Putsning hänvisar till att ta bort topparna av grenarna. Detta är det bästa sättet att bibehålla en tuja. Klipp inte tillbaka ända ner till veden, då de resulterande kala fläckarna inte kommer att producera nya skott.

Det är bäst att bestämma önskad form och storlek i förväg, så du inte väntar tills häcken blivit för stor innan du trimmar den.

Klipp grenarna på tujan några centimeter djupare än önskad storlek, men inte mer än 5 cm djupare. Om du avstår från att beskära ett år, kommer häcken att växa mer än 5 cm. Detta betyder att häcken kan fortsätta växa utan att behöva någon drastisk beskärning. 


Vi rekommenderar

Rekommenderas
Fiskars® Universalklippare

779,00 kr

Rekommenderas
Kinzo beskärningsset

379,00 kr